Pompoentaart

Vandaag hadden we een leuke verassing na de rustige les, heerlijke veganistische pompoentaart! Deze keer niet gebakken door Gemma, maar door één van onze studenten: Ria. De taart was erg lekker en gelukkig wil Ria graag het recept met je delen. 
Heb jij ook een lekker recept voor taart, koekjes of iets anders, maar maak je het eigenlijk nooit omdat een hele taart teveel is voor jezelf? Deel het dan met je mede-yogi's en yogini's en natuurlijk je yogaleraren :). Hier volgt het recept van Ria:

Veganistische pompoentaart met roomkaasfrosting

Ingrediënten:
2 eetlepels gebroken lijnzaad
6 eetlepels warme sojamelk (niet heet)
1 kopje (= 240 ml) ongezoete pompoenpuree
½ kopje zonnebloemolie
½ kopje bruine suiker
½ theelepel vanille-extract
½ eetlepel molasse (of agavesiroop)
1 kopje tarwebloem (+ 120gram)
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baksoda (verkrijgbaar als maagzout bij de apotheek hoek choorstraat)
¼ theelepel zeezout
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel kaneel
snufje nootmuskaat

Omdat het oorspronkelijk een Engels recept is vind ik de hoeveelheden lastig. Ik vermoed dat met cup kopje bedoeld wordt. Maar uiteindelijk heb ik mijn eigen hoeveelheden vastgesteld.

Bereidingswijze:
1.    verwarm de oven voor op 190 graden
2.    roer in een kommetje het gebroken lijnzaad en de sojamelk door elkaar en laat het minstens 5 minuten staan, zodat het een beetje dik en ei-achtig wordt.(het vervangt een ei n.l.)
3.    mix in een grote kom de pompoenpuree, zonnebloemolie en bruine suiker
4.    meng het lijnzaadmengsel, de vanille en molasse (of agavesiroop) erdoorheen
5.    meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, speculaaskruiden, kaneel en nootmuskaat.
6.    mix de droge ingrediënten goed door de natte
7.    giet het mengsel in een taartvorm ( ik heb zo’n ronde springvorm gebruikt)
8.    bak zo’n 25-30 minuten, of totdat een breinaald er schoon uitkomt. ( ik doe meestal 45 tot 50 minuten in de oven.)
9.    haal uit de oven en laat het afkoelen.

Voor de roomkaasfrosting:
6 eetlepels (nep)roomkaas (ik heb creamy smooth original gebruikt van tofutti) evenals de molasse en agavesiroop in de natuurwinkel.
4 eetlepels plantaardige margarine
½ theelepel vanille-extract
1 kopje poedersuiker

Klop met mixer de roomkaas en de margarine glad en romig; voeg de vanille toe en mix de poedersuiker beetje bij beetje toe en mix dit een paar minuten op hoge snelheid, totdat de frosting de juiste dikte heeft (lastig hoor de juiste dikte, bij mij blijft het altijd vloeibaar, maar smaakt wel heerlijk).



1 opmerking: