Yoga en thee

‘Lust er iemand een kopje thee?’ Vaak wordt een yogales afgesloten met het gezamenlijk drinken van een kopje thee. Yoga en theedrinken blijken goed bij elkaar te passen. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Thee vindt, net zoals yoga, haar oorsprong in Azië. Het gebruik van de theeplant (en dan hebben we het nog niet over kruideninfusies) zou al minstens 5000 jaar oud zijn. Er bestaan verschillende mythen over de ontdekking van thee als drank. Een legende vertelt over een Chinese keizer die wegens hygiëne zijn water eerst kookte voordat hij het dronk. Op een dag zat hij bij een wilde theestruik en zorgde de wind dat er een paar theeblaadjes in zijn kokende water vielen. Na het drinken van de thee was de keizer zo verrast van de smaak en het opgewekte gevoel dat hij kreeg, dat hij besloot de plant te cultiveren en dagelijks te drinken.
Andere verhalen zijn terug te vinden bij het boeddhisme; eerste sporen van de invoering van thee zijn gevonden in oude boeddhistische tempels. Monniken ontdekten dat het drinken van thee zorgde dat ze minder snel in slaap vielen tijdens het mediteren. Op deze manier is thee geassocieerd met meditatie, en indirect een klein onderdeel van het bereiken van verlichting. Ook het gezondheisdaspect van thee bleef niet onopgemerkt: monniken ontdekte dat de drank niet alleen spiritueel, maar ook lichamelijk zorgt voor het harmonieus functioneren van de organen.

Het drinken van thee ontwikkelde zich van religieuze en ceremoniële praktijken tot een dagelijks gebruik. In dit laatste geval wordt thee gezien als teken van gastvrijheid en gelijkheid, waarbij iedereen - van hoge of lage status - bij bezoek thee krijgt aangeboden. Vanuit boeddhistische noties kan thee gezien worden als de essentie van puurheid, het leven en het zijn, en daarom wordt er geen onderscheid gemaakt wie thee drinkt en ontvangt. We zien in de verhalen over thee sporen terug van reinheid, gelijkheid, gezondheid, verlichting en meditatie. Deze onderwerpen vinden we ook terug bij yoga.

De ideeën van de Oosterse theeceremonies zijn ook naar het Westen overgewaaid. Thee drinken kan een moment van rust en ontspanning brengen; vaak wordt thee geserveerd op een moment dat we even behoefte hebben aan een korte pauze, of een moment van bezinning. Thee kan een steuntje in de rug geven om weer verder te kunnen met de dagelijkse activiteiten. Daarnaast kunnen de ingrediënten invloed hebben op je gemoedstoestand of gezondheid; de toegevoegde kruiden kunnen ontspannend en rustgevend zijn, opwekkend, reinigend, verfrissend of verwarmend.

Ook een lekker kopje thee na afloop van de yogales bevat de bovengenoemde positieve effecten. Leuke Oosterse kopjes, een mooie theepot, en een smakelijke thee kunnen een kleine beloning zijn na de les. Het aandachtig en rustig drinken van de thee laat je nog even lekker bijkomen voordat je je meteen weer in je dagelijkse routines stort. De houdingen van de les en het effect op je lichaam en geest kun je zo nog even rustig laten inwerken en bezinken. Thee geeft je lichamelijk en geestelijk weer een actieve impuls, maar tegelijkertijd zorgt het dat je de rust van de les kunt blijven vasthouden. Op deze manier kan zo’n klein krachtig kopje thee na de les de yoga oefeningen ondersteunen, aanvullen en wellicht zelfs versterken.
--
door Jacqueline

meer lezen over thee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten