Ashtanga yoga & de maan

Wist je dat er in Ashtanga yoga wordt rekening gehouden met de invloed van de maan op je yoga routine? Volgens de traditie wordt er rust genomen op de dagen van volle maan en nieuwe maan. Waarom is dat eigenlijk?

Dat de getijden op zee bepaald worden door de aantrekkingskracht van de maan is algemeen bekend. Aangezien wij mensen zelf ook uit 70% water bestaan is het eigenlijk heel logisch dat de maan ook invloed heeft op ons. Er bestaan veel theorieën over deze effecten, sommige wetenschappelijk onderbouwd, sommige meer vanuit de mythologie. Zo wordt gezegd dat de menstruele cyclus van de vrouw zich aanpast naar de cyclus van de maan, lijken er meer baby's geboren te worden met volle maan en wordt er verondersteld dat er meer agressie en criminaliteit is tijdens een volle maan nacht.De fasen van de maan worden bepaald door de positie van de maan ten opzichte van de zon. Volle maan vindt plaats wanneer de zon tegenover de maan staat en nieuwe maan wanneer de maan tussen de aarde en de zon instaat. Zowel de zon als de maan oefenen hierbij aantrekkingskracht uit op de aarde. De verschillende posities creëren verschillende energetische ervaringen die vergeleken kunnen worden met de ademcyclus. De volle maan energie correspondeert met het eind van de inademing wanneer de kracht van prana het grootse is. Dit is een expansieve, opwaarts bewegende kracht die ons energiek en emotioneel maakt, maar ook zorgt dat we ons niet goed geaard voelen. In de Upanishads staat dat de belangrijkste prana zich in het hoofd bevindt. Tijdens de volle maan hebben we de neiging koppiger te zijn. De energie van de nieuwe maan energie hangt samen met het einde van de uitademing wanneer de kracht van apana het grootste is. Apana is een samentrekkende, neerwaarts bewegende kracht die ons rustig en geaard maakt, maar er ook tegelijk voor zorgt dat je energie laag is zodat dat je weinig zin hebt in fysieke inspanning.

Vanuit Ashtanga yoga pas je dus je eigen ritme aan aan de cyclus van de maan en houd je rust op dagen van volle maan en nieuwe maan. Wij kiezen er vanaf september voor om op deze dagen geen Ashtanga yoga lessen te geven. In plaats daarvan is er op deze momenten in de studio een meditatie te volgen. Meditatie is een moment van zelf-observatie en reflectie. Je bewust zijn van de ritmes van de natuur en wat dit met jou doet, brengt je meer in balans met de wereld om je heen. Neem de tijd voor je meditatie, het is een mooi moment om te luisteren naar de stilte en naar wat je hart je ingeeft, het open staan voor nieuwe inzichten en het laten stromen van creativiteit.

De meditatiedata in september zijn:

maandag 8 september 19:00 (volle maan)

dinsdag 23 september 20:15 (nieuwe maan)


bron: http://ashtanga.com/html/moondays.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten