Hartverwarmend drankje

Op de hoek van de straat, bij busstations en in de trein; overal in India kom je chai-verkopers tegen. Soms alleen met een ketel en een rits bekertjes onder de arm, soms met een hele kar of stal waarbij de kruidige geur van pruttelende chai je tegemoet komt.
Al eeuwenlang worden er in India Ayurvedische kruidenmengsels gedronken om hun heilzame werking. Masala(=kruidenmengsel) Chai (=thee) is een erfenis uit de tijd dat India een Engelse kolonie was. De Britse gewoonte om thee met melk te drinken is door de Indiërs overgenomen, zei het met een eigen twist: masala chai. Dit is een kruidige melkthee, die met stip de meest geliefde drank in India is. De Indiër drinkt zijn chai op elk moment van de dag, bij warm en koud weer, bij voor en tegenspoed. 

Het maken van chai wordt als een ware kunst beschouwd. Veel mensen hebben een favoriete stal en chai-maker die ze dagelijks bezoeken. Oorspronkelijk wordt de thee in kleine ‘wegwerp’ aardewerk kommetjes geschonken. De kruidige geur en smaak komt tot stand door een mengsel van diverse ingrediënten. Het warm maken van de drank kan op diverse manieren gebeuren. Zo kan de melk meteen meegekookt, of  later toegevoegd worden. De thee wordt alleen getrokken of ook meegekookt. Specerijen zoals gember en zwarte peper hebben een verwarmende werking op je lichaam. Dit maakt chai een perfect drankje voor een Hollandse winterdag. Je kunt het specerijenmengsel kant en klaar in een theezakje kopen waarbij je alleen water en/of melk hoeft op te warmen. Het merk Yogi Tea heeft meerdere varianten. Nog lekkerder en leuker is om zelf je eigen masala chai te maken. Als je het een aantal keer uitprobeert en varieert met de specerijen krijg je vanzelf een persoonlijk favoriet recept.

Klassieke masala chai (voor 4 p):
2 tl geraspte gemberwortel
2 tl venkelzaad
1/4 tl theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblad
6 kruidnagels,
10 kardemompeultjes
1 kaneelstokje
6 theelepels suiker
1 eetlepel losse zwarte thee blaadjes of 2 theezakjes
250 ml koemelk
750 ml water

Verhit in een steelpannetje het water en de specerijen. Breng aan de kook en laat afgedekt op laag vuur minimaal 10 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg de thee toe, laat 5-10 minuten trekken. Giet de thee door een zeef en voeg de melk en suiker toe.

Onze (veganistische) favoriet:
2 tl geraspte gemberwortel
2 tl venkelzaad of steranijs
1 tl theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblad
6 kruidnagels,
10 kardemompeultjes
2 kaneelstokjes
2 el agave nectar
1 zakje rooibosthee
250 ml soyamelk (opgewarmd)
750 ml water
Zelfde bereiding als de klassieke versie.

Deze recepten en meer ideeën kun je vinden op deze websites:
en in de volgende kookboeken, waar in nog veel meer lekkere Indiase recepten staan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten