Op de hoek van de straat, bij busstations en in de trein; overal
in India kom je chai-verkopers tegen. Soms alleen met een ketel en een rits
bekertjes onder de arm, soms met een hele kar of stal waarbij de kruidige geur
van pruttelende chai je tegemoet komt.
Al eeuwenlang worden er in India Ayurvedische
kruidenmengsels gedronken om hun heilzame werking. Masala(=kruidenmengsel) Chai
(=thee) is een erfenis uit de tijd dat India een Engelse kolonie was. De Britse
gewoonte om thee met melk te drinken is door de Indiërs overgenomen, zei het
met een eigen twist: masala chai. Dit is een kruidige melkthee, die met stip
de meest geliefde drank in India is. De Indiër drinkt zijn chai op elk moment
van de dag, bij warm en koud weer, bij voor en tegenspoed.
Het maken van chai wordt als een ware kunst beschouwd. Veel
mensen hebben een favoriete stal en chai-maker die ze dagelijks bezoeken. Oorspronkelijk
wordt de thee in kleine ‘wegwerp’ aardewerk kommetjes geschonken. De kruidige
geur en smaak komt tot stand door een mengsel van diverse ingrediënten. Het
warm maken van de drank kan op diverse manieren gebeuren. Zo kan de melk meteen
meegekookt, of later toegevoegd worden.
De thee wordt alleen getrokken of ook meegekookt. Specerijen zoals gember en
zwarte peper hebben een verwarmende werking op je lichaam. Dit maakt chai een
perfect drankje voor een Hollandse winterdag. Je kunt het specerijenmengsel kant
en klaar in een theezakje kopen waarbij je alleen water en/of melk hoeft op te
warmen. Het merk Yogi Tea heeft
meerdere varianten. Nog lekkerder en leuker is om zelf je eigen masala chai te
maken. Als je het een aantal keer uitprobeert en varieert met de specerijen krijg
je vanzelf een persoonlijk favoriet recept.
Klassieke masala chai (voor 4 p):
2 tl venkelzaad
1/4 tl theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblad
6 kruidnagels,
10 kardemompeultjes
1 kaneelstokje
6 theelepels suiker
1 eetlepel losse zwarte thee blaadjes of 2 theezakjes
250 ml koemelk
750 ml water
Verhit in een steelpannetje het water en de specerijen. Breng
aan de kook en laat afgedekt op laag vuur minimaal 10 minuten doorkoken. Haal de
pan van het vuur en voeg de thee toe, laat 5-10 minuten trekken. Giet de thee
door een zeef en voeg de melk en suiker toe.
2 tl geraspte gemberwortel
2 tl venkelzaad of steranijs
1 tl theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblad
6 kruidnagels,
10 kardemompeultjes
2 kaneelstokjes
2 el agave nectar
1 zakje rooibosthee
250 ml soyamelk (opgewarmd)
750 ml water
Zelfde bereiding als de klassieke versie.
Zelfde bereiding als de klassieke versie.
Deze recepten en meer ideeën kun je vinden op deze websites:
en in de volgende kookboeken, waar in nog veel meer lekkere Indiase recepten staan:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten