Hoe vaak 'moet' je yoga doen?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Mensen denken dan in eerste instantie aan het lichamelijke aspect van yoga. Zeker als je begint met yoga en je merkt dat je toch wat minder soepel bent dan je dacht... Het antwoord op de vraag is makkelijk: zo vaak als je kunt en wilt! Natuurlijk hangt het er van af wat je wilt bereiken met je yoga beoefening. Vind je het vooral prettig om minimaal één keer in de week een moment voor jezelf te nemen en je lichaam en geest tot rust te laten komen? Dan is het voldoende om één keer in de week naar de les te komen. Wil je graag wat soepeler, flexibeler en sterker worden? Dan heeft zin om vaker te oefenen, in de les, maar ook thuis.

Thuis of in de les?
Voor veel mensen lijkt het onmogelijk om dagelijks yoga te beoefenen, maar als je wilt kun je waarschijnlijk best regelmatig een moment vinden. Zelf oefenen we ongeveer een uur per dag met een rustdag op zondag. Dit is behoorlijk veel, niet iedereen heeft de tijd en energie hiervoor. Je hoeft ook niet meteen iedere dag een uur yoga te doen. Bouw het rustig op. Je begint misschien met één keer in de week een les te volgen. De meeste mensen merken vrij snel hoe prettig dit is voor hun lichaam en geest, zodat ze vanzelf vaker yoga willen gaan doen. Je kunt dan bijvoorbeeld een tweede moment in de week kiezen om een les te volgen, of je gaat thuis iets doen.

Als je thuis wilt oefenen is het belangrijk dat je een geschikte plaats vindt met voldoende ruimte en een stevige ondergrond. Een eigen matje is ook prettig om goed grip te hebben. Bij het thuis oefenen kun je starten met een aantal keer de zonnegroet te doen. In de zonnegroet gebruik je bijna al je spieren, je rekt en strekt, maar maakt jezelf ook sterker. Het doen van een aantal zonnegroeten kost je niet veel tijd. In een kwartiertje kun je al klaar zijn!
Het vervolg is per persoon verschillend. Als je fanatieker en enthousiaster over yoga wordt, wil je graag zo vaak mogelijk oefenen. Je merkt dat je verder kunt komen in asana's en dat je moeilijkere houdingen ook leert kunnen. Het is het beste om een goede combinatie tussen zelf oefenen en lessen volgen te vinden. Als je het niet zeker weet wat het beste voor je is, zul je waarschijnlijk meer naar de lessen komen en thuis je oefening uitbreiden met wat je in de lessen leert. In een yogales heb je altijd een docent die op je let of je alternatieven voor een houding kan geven. Je kunt ons ook altijd advies vragen over je eigen oefeningen thuis.

Rust
Rust is belangrijk voor je lichaam en je geest. Als je erg fanatiek bent en iedere dag veel fysieke oefeningen doet put je je lichaam teveel uit als je geen rust neemt. Volgens Pattabhi Jois is iedere zaterdag en iedere volle maan een rustdag. Dit kun je bijvoorbeeld aanhouden, maar een andere dag mag ook. Je zult merken dat dit je veel rust geeft in je lichaam en geest. Wij houden altijd rust op zondag. We proberen op deze dag helemaal niet met de fysieke yogaoefeningen bezig te zijn en dit is erg prettig. Op maandag kun je weer vol energie aan de slag! Aan de andere kant is yoga niet alleen het doen van oefeningen, maar is het een levensstijl die je eigen maakt. Het bewust rust geven aan je lichaam door een dag geen asana's te beoefenen is dus eigenlijk ook yoga.
Hoe vaak je ook yoga wilt beoefenen, doe het altijd zoveel als voor jou goed voelt. Als je met tegenzin een zonnegroet gaat doen omdat het 'moet', ben je verkeerd bezig. Houdt het plezier in je oefening en wees tevreden met wat je kunt doen en kunt bereiken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten