Maak je eigen brood

Eén van de deelnemers aan onze lessen, Jeroen, maakt al een tijdje zijn eigen brood. We hebben hem gevraagd of hij het leuk zou vinden om hier een artikel over te schrijven. Tijdens de kerstvakantie had hij hier gelukkig tijd voor en het resultaat lees je nu :)! Heb je nog vragen na het lezen van het artikel, laat het ons weten of spreek Jeroen een keer aan na de les (hij is er meestal 's ochtends vroeg).

Biologisch broodnodig
door: Jeroen Mansveld

Het is al veel geschreven; Yoga is een manier van leven. Voor mij helpt yoga bewuster te leven door onder andere bewust stil te staan bij wat ik eet. De zoektocht naar gezond en voedzaam eten is voor mij al een paar jaar geleden begonnen maar heeft de laatste tijd een vogelvlucht gemaakt, daar is een goede reden voor. Bijna al ons (voor)verpakte voedsel zit boordevol onnatuurlijke toevoegingen zoals; E-stoffen, conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen en andere chemische toevoegingen. Zelfs biologisch voedsel ontkomt hier niet aan. Voor goed voedsel moeten we naar de bakker, groenteboer en ambachtelijke slager, dus niet meer naar de supermarkt was mijn gedachte. Eerst maar eens beginnen bij de bakker.

Grote schoonmaak!


Yoga zorgt dat je meer in balans bent en geeft je innerlijke rust, je hebt er weinig voor nodig. Met alleen een yogamatje worden je oefeningen al een stuk aangenamer. Misschien heb je er nooit zo bij stil gestaan, maar een yogamatje bij ons in de studio wordt gemiddeld zo’n 25 keer gebruikt in een week.  Dit betekend dat van 25 mensen hun handen, voeten en gezicht er mee in aanraking komen. Denk maar aan de kindhouding waarbij je voorhoofd op de mat rust of de achtvoudige houding, waar je kin de mat raakt. Natuurlijk maken wij de matjes regelmatig schoon, maar we kunnen hier wel een handje bij gebruiken…

Yama en Niyama, yoga als manier van leven


De meeste mensen die in aanraking komen met yoga, leren eerst de yoga van de asansa’s (lichaamshoudingen) kennen. Later ontdekken ze dat yoga meerdere kanten heeft en ook een diepere invloed kan hebben op je leven. Je interesse kan hier in meer of mindere mate naar uitgaan, maar wij vinden het leuk en belangrijk om je wat mee te geven over de yogafilosofie.
Volgens Patanjali, een heilige uit India en de grondlegger van yoga, zijn asana’s pas de derde stap in het volgende achtvoudige yogapad:
  1. Yama: universele levenswaarden en onthoudingen
  2. Niyama: persoonlijke waarden en disciplines
  3. Asana: lichaamshoudingen
  4. Pranayama: beheersing van prana (levensenergie)
  5. Pratyahara: controle over de zintuigen
  6. Dharana: concentratie
  7. Dhyana: meditatie
  8. Samadhi: volledig samengaan met het collectieve bewustzijn