Grote schoonmaak

In yoga zijn er meerdere technieken om het lichaam van binnenuit schoon te maken. Deze technieken worden shatkarma (shat=zes, karma betekent proces) of kriya’s (reiniging) genoemd. Ons lichaam is constant bezig met het verwerken van afvalmateriaal. Je longen, nieren, zweetklieren en darmen werken daar lichamelijk gezien aan mee. Het doel van de yoga reinigingstechnieken is het ondersteunen van het lichaam bij deze natuurlijke processen. Per reinigingsgebied zijn er verschillende manieren om dit uit te voeren. Deze technieken zijn al eeuwenoud en sommige zullen je zeer vreemd in de oren klinken. Met de kennis van de huidige gezondheidszorg worden sommige technieken ook als zeer omstreden gezien. Het is dan ook niet onze bedoeling om al deze technieken aan te raden, maar om je te informeren over de achtergronden van de yogatraditie. Mocht je één of meerdere kriyas willen proberen, is het van belang dat je je goed laat informeren en het leert onder begeleiding van een ervaren persoon.

De verschillende shatkarma's zijn:
  1. Neti – het reinigen van de neus.
  2. Nauli- stimulering van de dunne darm door de buikwand van binnenuit te masseren.
  3. Dhauti –het reinigen van het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal, vaak door het gedeeltelijk inslikken van een lange reep stof en deze dan weer te verwijderen.
  4. Basti -  colon(dikke darm) reiniging door middel van een klysma.
  5. Kapalabathi – het schoonmaken van de longen en bronchiën door ritmisch krachtig uit te ademen.
  6. Trataka – oog reiniging, door vaste blik te richten op een kaarsvlam.
Jala neti
Neti willen wij er vandaag uitlichten omdat er een manier is om deze kriya te beoefenen die erg gemakkelijk is en zeer effectief kan zijn.
Jala neti (jala=water) is, in tegenstelling tot sommige andere reinigingstechnieken, heel goed uitvoerbaar. Het is een neusspoeling, je gebruikt hierbij de zogenaamde neti pot, een kannetje met een tuitje eraan waarin een zoutoplossing wordt gedaan. Je giet deze zoutoplossing door een neusgat naar binnen en het loopt dan weer via het andere neusgat naar buiten. Jala neti kan goed helpen tegen verkoudheid, ontsteking van sinussen(hoofdholtes) en geeft verlichting bij allergieën. Ook KNO-artsen adviseren deze methode en bij de apotheek is zelfs een van de neti pot afgeleide neusdouche te koop.

Stap voor stap
Sta in een ruimte waarbij je water kan knoeien, bijvoorbeeld een keuken, badkamer of buiten.

1. Voeg een theelepeltje (Himalaya)zout toe aan een glas lauwwarm water, roer goed. Het zout moet compleet opgelost zijn in het water. Giet dit in de neti pot.

2. Kijk door welk neusgat je het makkelijkste ademt. Je sluit met je vinger een neusgat af, ademt in en wissel dan; voel welke van de twee het meest geopend is. 

3. Hou je hoofd schuin (boven een wasbak) en breng de tuut van de neti pot in het meest geopende neusgat. Open je mond en adem rustig in en uit door je mond. Breng de neti pot omhoog, zodat het water je neusgat inloopt. Blijf langzaam en rustig door je mond doorademen. Het water zal door je andere neusgat naar buiten komen, soms duurt dit even.

5. Herhaal aan de andere kant

6. blijf naar voren gebogen en hou je hoofd laag, draai je hooft even naar links en naar rechts. Adem krachtig door je beide neusgaten uit. Zo verwijder je alle resterende vloeistof en neusinhoud en je kunt je neus schoonmaken met water of een zakdoek. Je kunt je hoofd nog een tijdje laaghouden in de kindhouding of de kapalabhati ademhaling doen om zo het overtollige water naar buiten te laten komen. Soms duurt dit even. Zorg dat je het water goed verwijdert anders kun je een paar uur later een ongemakkelijke ´kraantje´ uit je neus hebben lopen wanneer je voorover buigt.

In het begin kan het wat ongemakkelijk voelen. Na wat oefenen wordt de doorstroom makkelijker, wen je er aan en kan het je meer vrijheid bij het ademhalen geven. Als het prikt kan het aan de temperatuur van het water of aan de hoeveelheid zout liggen. Het hoort niet te prikken of pijnlijk te zijn. Jala neti kan dagelijks gedaan worden. Bij aanhoudende serieuze klachten is het natuurlijk aan te raden om een arts te raadplegen.
Kijk voor een nog uitgebreidere toelichting en meer informatie ook op deze website: http://www.midgaard.be/topics/Gezondheid/Jala%20Neti.htm. We verkopen ook netipotten en Himalayazout in de yogastudio!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten