De zonnegroet - Surya Namaskar volgens Sivananda

Iedere les begin je er mee, het warmt je lekker op, je wordt er soepel van en je aandacht komt bij je lichaam en ademhaling: de zonnegroet! De zonnegroet bestaat altijd uit een serie houdingen die je achter elkaar uitvoert. De ademhaling bepaalt het ritme en het tempo. Er zijn veel verschillende variaties, wij volgen in de reguliere lessen de Sivananda traditie:


In India staat de zon traditioneel symbool voor spiritueel bewustzijn en vroeger aanbad men dagelijks de zon als goddelijk symbool. Tegenwoordig gebeurt dit minder, maar veel mensen zijn zich nog steeds bewust van de kracht van de zon. Er wordt in sommige yogaliteratuur aangeraden om de zonnegroet bij zonsopgang uit te voeren, omdat de atmosfeer dan het meest geladen is met prana (spirituele energie).

De zonnegroet wordt vaak gebruikt als start van een yogasessie. Het dynamische aspect van de zonnegroet zorgt er voor dat je lichaam goed opwarmt en los komt. Doordat je bewust bezig bent met je lichaam en ademhaling brengt de zonnegroet je ook in een staat van meer concentratie en bewustzijn voor het vervolg van je oefening. Je kunt de zonnegroet doen als een onderdeel van je warming-up, maar ook als een oefening op zich, als je bijvoorbeeld niet zo veel tijd hebt om uitgebreid te oefenen.

De lichamelijke beweging kan in combinatie met de bewuste ademhaling en eventuele mantra’s ook een meditatieve en spirituele uitwerking hebben. Het doen van de oefening zorgt er voor dat de zonne-energie (Pingala Nadi) in je lichaam wordt gereguleerd waardoor je meer in balans komt. Pingala Nadi staat voor de actieve, extroverte en mannelijke energie in ons lichaam en wordt ook wel de Surya of Zon Nadi genoemd. De zonnegroet helpt je om deze energie naar beneden of naar boven bij te stellen.

Bij elke stap in de zonnegroet hoort traditioneel een mantra. Deze mantra’s kunnen je helpen om een meer meditatieve en spirituele staat te bereiken terwijl de je zonnegroet doet.
 
Pose
  Mantra


Betekenis
1
  Om Mitraya Namaha


groet aan ieders vriend
2
  Om Ravaye Namaha


aan degene die straalt
3
  Om Suryaya Namaha


degene die activiteit brengt
4
  Om Bhanave Namaha


die verlicht
5
  Om Khagaya Namaha


die snel in de lucht beweegt
6
  Om Pushne Namaha


die kracht geeft
7
  Om Hiranya Garbhaya Namaha


groet aan het gouden kosmische bewustzijn
8
  Om Marichaye Namaha


aan de Heer van zonsopgang
9
  Om Adityaya Namaha


de zoon van Aditi – de kosmische spirituele moeder
10
  Om Savitre Namaha


aan de Heer van schepping
11
  Om Arkaya Namaha


die het verdiend aanbeden te worden
12
  Om Bhaskaraya Namaha


aan degene die verlichting brengt
   
De 12 houdingen van de zonnegroet worden eerst aan de ene kant van het lichaam uitgevoerd en daarna aan de andere kant. Deze 24 stappen vormen 1 ronde. Begin met het oefenen van 2-4 rondes, dit kun je uitbreiden als je conditie verbetert tot de aanbevolen hoeveelheid van 12 rondes per dag.
2 opmerkingen:

  1. Aangezien de ademhaling volgens een vast stramien gaat zeg je de mantra's niet hardop?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klopt, je herhaalt ze in gedachten. Als je zelf oefent is het erg lastig om de mantra's hardop te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen