de geboortedag van Gandhi

Mohandas Karamchand (vaak Mahatma genoemd) Gandhi (1869-1948) heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van India. Zijn blik op de wereld en geweldloze manier van protesteren is voor veel mensen nog steeds een inspiratiebron. Gandhi spande zich in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Zijn inspanning hebben uiteindelijk geleid tot de onafhankelijkheid van India. Maar helaas ook tot de splitsing van India en Pakistan, door de splitsing tussen moslims en hindoes. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een fanatieke hindoe, die vond dat hij zich teveel inzette voor de moslims.

Gandhi was een gelovig man en een devote hindoe. Hij las veel in de Bhagavat Gita en was ook geïnteresseerd in yoga en meditatie. Hij had geen bezittingen en leerde om zelf zijn kleding te kunnen maken, om zo compleet onafhankelijk te kunnen zijn.
Zijn geboortedag  (2 oktober) wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezinnen in India hun held herdenken. Je kunt op internet veel informatie over Gandhi vinden, bijvoorbeeld op deze site. Over het leven van Gandhi is ook een mooie film gemaakt die we op vrijdag 4 oktober in onze studio kijken om hem te herdenken in zijn geboortemaand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten