Yoga helpt je tijdens de herfst

Het is weer lekker herfstig aan het worden; het wordt kouder, donkerder en regenachtiger… maar niet alles is negatief in de herfst. Je hebt prachtige herfstkleuren in de bomen, het ruikt heerlijk buiten en je kunt lekker uitwaaien. Yoga kan je ook helpen tijdens de herfst, bijvoorbeeld door positief te blijven denken, lekker je lichaam te blijven gebruiken en goed te ontspannen blijft een herfstdip uit.

Thee drinken!
Thee is een goed middel om je lichaam te verwarmen en kruiden kunnen je helpen om verkoudheid tegen te gaan. Yogi Tea heeft een aantal smaakjes die specifiek lekker zijn in deze periode van het jaar, ze zijn voor weerstand, energie, en om keelpijn te verzachten. We hebben proefpakketjes samengesteld met 10 zakjes voor €2,50. 

Neti Pot
We hebben er al eerder een artikel over geschreven: Jala neti (jala=water) helpt je tijdens de koude maanden. Het is een neusspoeling, je gebruikt de zogenaamde neti pot, een kannetje met een tuitje er aan waarin een zoutoplossing wordt gedaan. Je giet deze zoutoplossing door een neusgat naar binnen
en het loopt dan weer via het andere neusgat naar buiten. Jala neti kan goed helpen tegen verkoudheid, ontsteking van sinussen (hoofdholtes) en geeft verlichting bij allergieën.

Yoga oefeningen
De schouderstand is een goede oefening om te doen als je verkouden bent. Door de druk op je holtes worden deze meer geopend waardoor je meestal weer vrij kunt ademen. De andere houdingen die samenhangen met de schouderstand (de ploeg en de vis bijvoorbeeld) kunnen ook erg prettig werken. Verder kan ook kapalabati (reinigende ademhaling) je helpen om je luchtwegen weer vrij te maken. In deze video demonstreert Gemma de schouderstand.

Recept voor havermoutpap
Tijdens de herfstperiode krijgt je lichaam vaak meer behoefte aan wat warmte en extra energie. Dit kun je regelen door vaker per dag warm te eten en verwarmende kruiden en specerijen, zoals gember, te gebruiken. Deze havermoutpap is een heerlijk en voedzaam ontbijt, perfect om je energie te geven na je yoga practice (of voordat je naar je werk gaat):

voor 1 persoon:
1 cm verse gember, fijngesneden
1 el rozijnen
1 el noten
1/2 appel/banaan
1 kopje havermoutvlokken
1 kopje (soya)melk
1 kopje water
1 tl chaimix of kardemom peultjes
1 theelepel kaneel

Bereiding:
Alles opzetten in een pannetje en aan de kook brengen. Zodra het kookt haal je het van het vuur, laat nog 5 minuten staan met de deksel erop. Eventueel kun  je nog wat honing/suiker naar smaak toevoegen of wat kokos, zaden of pitten er door roeren. Eet smakelijk!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten