Gember

Heerlijk verwarmend, verzachtend bij buikklachten en lekker als je verkouden bent: gember! regelmatig krijgen we na de yogales, tijdens de thee vragen over de lekkere thee die we schenken. De laatste tijd is dat vaak gemberthee. Verse gember in je thee is erg lekker in deze tijd van het jaar, als de temperatuur laag is en je zelf behoefte hebt aan wat extra warmte. Bovendien is gember ook gezond voor je. Gember is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Van de plant wordt de wortel gebruikt. Er zijn verschillende manieren waarop je gember kunt gebruiken; verse gesneden of geraspte gember, gedroogde gember of gember ingemaakt in suikersiroop. Je kunt gember gebruiken in thee, hartige (meestal Aziatische) gerechten, zoete koekjes of gebak of in dranken als Ginger Ale.

Gember is gezond!
Aan gember worden een heleboel medicinale eigenschappen toegeschreven. Het heeft een verwarmd effect op het lichaam en stimuleert de bloedsomloop. In gember zitten enzymen die de stoelgang bevorderen en het kan migraine verlichten. De belangrijkste werkzame stoffen in gember zijn gingerol, shoagol en zingiberene. Deze stoffen werken als antioxidanten. Verder zitten er een groot aantal vitaminen (B en C) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink) in gember. 

Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze kunnen vrije radicalen opsporen en uitschakelen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ook als gevolg van UV-straling (van de zon) of door te roken. De antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen.
Gingerol is een bio-actieve stof die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen. Bio-actieve stoffen zijn geen vitaminen of mineralen, maar plantaardige voedingstoffen die gezond zijn. Door deze bio-actieve stoffen krijgen groenten en fruitsoorten hun mooie felle kleuren. Gingerol heeft ook de goede eigenschap dat het helpt om gezwollen gewrichten te verminderen.
Shogaol is een scherpe stof. Deze zorgt voor de scherpe smaak in de gember. Shogaol is een stof die helpt tegen kanker en hartaandoeningen. Shogaol heeft nog meer goede eigenschappen; het heeft een pijnstillende werking en helpt bij een door ontsteking opgezwollen gewrichten.
Zingiberene is een olie dat samen werkt met gingerol en is goed voor de spijsvertering.

Gember kan helpen bij reisziekte en andere vormen van misselijkheid, je moet dan wel een flinke hoeveelheid nemen. Verder kan het helpen bij maagklachten, pijnklachten en diabetes. In recent wetenschappelijk onderzoek wordt gember ook in verband gebracht met een anti-kanker, antistollingsmiddelen en ontstekingsremmende werking.

Gember gebruiken en bewaren
Je kunt gember op veel verschillende manier gebruiken in je eten en drinken. Doe een stukje verse gember in kokend water, laat het een tijdje trekken en je hebt heerlijke gemberthee. Je kunt ook verse gember toevoegen aan Rooibosthee of groene thee. Door het eten is het het lekkerst om kleine stukjes te gebruiken, je kunt het dan hakken, raspen of een knoflookpers gebruiken. Een beetje gember door koekjesdeeg of in de pap geeft ook een lekkere pittige smaak.
Gember kun je het beste op een koele, droge en donkere plaats bewaren. Wij bewaren het in een keukenkastje. In de koelkast wordt gember snel zacht en slap. Op internet vonden we deze tip, maar we hebben hem zelf nog niet getest: wikkel een stuk keukenpapier om de gember en stop hem dan in een afgesloten plastic zakje. Doe het hele zakje in de groentelade van je koelkast. Op deze manier blijft de gember ongeveer 3 weken houdbaar. Je kunt de gemberwortel ook eerst fijn hakken en daarna invriezen, je haalt dan steeds een klein beetje dat je nodig hebt uit de vriezer.

Ginger-lemon-honey
Voor dit lekkere warme drankje kook je water en je snijdt een ruime centimeter gemberwortel (zonder schil) in plakjes. Giet het water er over en laat minimaal 5 minuten trekken, de smaak wordt nog sterker als je het in een thermosfles giet en minimaal 20 minuten laat trekken. Knijp er een beetje citroensap in en roer honing naar smaak er door. Je krijgt het er meteen lekker warm van en het is een boost voor je immuunsysteem;
  • Gember: antiviraal, ontstekingsremmend, helpt je spijsvertering, verzacht je keel en geeft meer ademvrijheid
  • Honing (raw): antibacterieel, antioxidant, ontstekingsremmend, antiviraal
  • Citroen: desinfecterend, helpt je spijsvertering, bron van calcium, magnesium en vitamine c n C, bioflavonoiden (goed voor bloedsomloop)
Geweldig bij keelpijn of griep, maar is ook heerlijk om voor je ontbijt te drinken om je spijsvertering op gang te brengen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten