Bericht van Jacqueline uit Mandrem, India!

Terwijl het hier regent, herfstig wordt en we ons klaar maken voor Sinterklaas zit Jacqueline lekker in Goa voor haar Teacher Training bij Akhilesh! We zien zo af en toe al mooie foto's voorbij komen, maar nu kun je ook lezen wat ze zoal leert en doet op een dag.

'Een dag tijdens de Neo Yoga Teacher Training, India

Op dit moment is de derde week van de opleiding al in volle gang. Dat betekent dat volgende week al de laatste week ingaat, met als finale de examens!
De vier weken van de opleiding zijn in verschillende fases opgedeeld: week 1 stond in teken van het lichaam, vooral de basis van de asana's stonden hier op de voorgrond; week 2 was de week van emoties die loskomen door de meditaties en houdingen, deze week staat in teken van de geest, waarbij we dieper in meditaties gaan nu de emoties en lichaam daar op ingewerkt zijn, zodat we volgende week het examen en de afronding aan kunnen. De eerste week maakten we kennis met de andere dertien yogi's van de groep, de vijf leraren en verschillende aspecten van yoga en onszelf. Wat vooral duidelijk werd is dat deze weken niet alleen om yogahoudingen en lesgeven draait, maar vooral om de connectie tussen yoga en de diepere bron van kennis in jezelf, die je door middel van meditatie, yoga filosofie en bewustzijn ontdekt en ontwikkelt.

De dagen hebben ongeveer allemaal hetzelfde rooster en tijden (behalve zondags: dan zijn we vrij), dus ik zal hieronder 1 dag beschrijven zodat je een beeld kunt krijgen van de dagelijkse gang van zaken tijdens de teacher training hier in Goa.

6:00 De wekker gaat af, het is nog schemerig en fris buiten. Na een keer snoozen en wat water in mijn gezicht maak ik me klaar om naar de eerste les te gaan. De shallah - waar de lessen plaatsvinden - is praktisch naast de rieten hutjes waar we slapen en kijkt uit op rijstvelden.
6:30 Akhilesh zit al klaar op zijn matje met vijf waxinelichtjes voor hem. Zodra iedereen een plaatsje heeft gevonden beginnen we met de meditatie. De meditaties zijn elke keer verschillend; de ene keer beginnen we met het schudden van het lichaam, of een loopmeditatie eindigend op het strand, en een andere keer zitten we een uur stil of doen we ademhalingsoefeningen.
7:30 voordat we ontbijten hebben we nog 2 uur intensieve asana les. We hebben tot nu toe vijf verschillende leraren gehad met elk een andere stijl en focus. De lessen verschillen van anderhalf uur lang drie houdingen oefenen en perfectioneren volgens Iyengar, moderne vinyasa flow, oefeningen om spieren te trainen en voor te bereiden op klassieke houdingen, tot rustige hatha klassen waar houdingen lang aangehouden worden om allerlei onreinheden uit je lichaam te verwijderen.
9:30 tijd voor ontbijt! We ontbijten elke dag bij hetzelfde familierestaurant met massala chai ( thee met melk) en gortenpap of fruit.
10:30 de tweede helft van de ochtend staat in het teken van theorie. In een ontspannen positie luisteren we aandachtig naar de kennis van Akhilesh met zijn mooie voorbeeld verhalen en een schaterlach wanneer niemand dat verwacht. We leren over de filosofie en achtergrond van yoga, hoe de moderne geest werkt, gedachtes en wereldbeelden, en natuurlijk over Patanjali - de vader van de yoga.
13:00 en weer sloeg de honger toe naar heerlijk vegetarisch Indiaas eten. We eten thali, dat is eigenlijk een klein buffetje op je bord van verschillende gekruide groenten of curries met rijst en salade.
14:00 Na de lunch hebben we karma yoga ingepland staan. Dit betekent vooral schoonmaken van de shallah, de kamer en het wassen van kleren. Maar stiekem gebruiken we het om even tot rust te komen en alle informatie te verwerken.
15:00 we beginnen de middag met anatomie, eigenlijk heet deze les: yogic anatomy, physiology and psychology. Het menselijk lichaam en handelen wordt vanuit de yoga context behandeld. Voor mij is dit een van de interessantste vakken, omdat dit eigenlijk alle aspecten van yoga behandeld rondom het menselijk lichaam. De spieren en werking van organen, de invloed van houdingen, meditatie en een ander wereldbeeld hierop, maar ook de passende ideeën die vanuit yoga afkomstig zijn over oorzaken, effecten en oplossingen van en op lichamelijke functies, emoties en gedachten.

11:30 de eerste week leerden we de theorie van lesgeven, bijvoorbeeld de basis van een yogales. De weken daarop werd dit vooral in de praktijk gebracht. We oefenen op groepgenoten, leren over zelfverzekerdheid - soms vergezeld door actieve meditaties, het corrigeren van houdingen en het opbouwen van een yogales.
16:30 de laatste les van vandaag is nogmaals twee uur 'asana practice' die elke keer verschilt, van dans meditatie tot partneryoga of het plotseling zelf les te moeten geven!
17:30 bij het openen van de ogen na de laatste eindontspanning blijkt het al weer bijna donker te zijn. Het is tijd om het zweet af te spoelen en de yogakleding te vervangen door avondkleding om fris naar het restaurant te gaan.
18:30 het restaurant waar we elke avond eten is een stukje verder aan het strand en heeft een gezellige lage tafel met kussens waar we met z'n allen nog even na kunnen kletsen en relaxen.
21:00 rond deze tijd zijn we weer terug van het avondeten. Er is nog net genoeg energie om wat laatste dingetjes af te handelen en nog wat voor jezelf te doen.
22:00 is de tijd dat de oogjes niet meer zonder moeite open blijven en is het tijd om het licht uit te doen vanonder de klamboe...'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten