muziek | ...Hang...

Misschien is het je de afgelopen weken opgevallen in de lessen, we hebben een aantal nieuwe cd's met muziek van Davide Swarup. Hij speelt het wonderbaarlijke instrument de 'Hang'. De Hang is een relatief nieuw percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal. Het instrument kan met de handen bespeeld worden terwijl het meestal tussen de benen of in de schoot wordt geplaatst. De Hang bestaat nog niet zo lang; hij werd in 2000 geïntroduceerd in Bern, Zwitserland en is ontwikkeld door Sabina Scharer en Felix Rohner. Hang betekent hand in het dialect van Bern. In eerste instantie hebben zij de Hang gemaakt om klankschalen mee te stemmen te testen, maar al snel bleek het een erg mooi instrument op zichzelf. De Hang heeft maar een beperkt aantal tonen (7), maar door tonen te combineren kun je er heel veel magische geluiden uit halen.

 Het bespelen van een Hang is niet makkelijk, maar om er één te kopen is nog veel moeilijker! Er is een enorm verschil tussen aanbod en vraag. De originele Hang wordt nog steeds door het echtpaar in Zwitserland gemaakt en hun productie is heel laag, zo'n 500 per jaar. De enige mogelijkheid om er één te kopen is een motivatiebrief of aanbevelingsbrief te sturen, het echtpaar gebruikt geen wachtlijsten. Per jaar krijgen ze meer dan 10.000 aanvragen...
Wij zijn erg fan van de Hang, de klanken brengen je meteen in sprookjesachtige sferen en zijn zeer geschikt om bij je yogabeoefening te luisteren. We kunnen je de cd's van Davide Swarup zeker aanraden, maar er zijn natuurlijk veel meer mensen die muziek maken op dit prachtige instrument.

2 opmerkingen:

  1. Is ook een leuk instrument voor de straatmuzikant. Hier heb je zeker bekijks mee en is lekker rustige muziek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben vorig jaar,2013, met dit instrument in contact gekomen tijdens het Bigband Festival Oostende.Tijdens het optreden van de Boom Big Band heeft de percussionist daar een demo gegeven van De Hang. Dit was overweldigend prachtig om horen en zien. Live nog beter dan op CD.

    BeantwoordenVerwijderen