When the iron bird flies, Tibetaans boeddhisme komt naar het Westen


When the iron bird 
flies and horses run 
on wheels, the 
Tibetan people 
will be scattred 
like ants across 
the earth.

Guru Padmasambhava,
8e eeuw

Gisteren hebben we een interessante documentaire van de Boeddhistisch Omroep Stichting (BOS) bekeken over hoe het Tibetaans boeddhisme zich de afgelopen tientallen jaren heeft verspreid over de wereld. De documentaire zit erg goed in elkaar, er wordt naar de kern van het Tibetaans boeddhisme gezocht en je wordt aangezet tot denken. Het is een mooi voorbeeld hoe culturen elkaar kunnen inspireren en aanvullen.
Vanaf de jaren '70, waarin in navolging van de Beatles mensen massaal richting India trokken op zoek naar spiritualiteit, is de weg naar het Oosten makkelijker begaanbaar. De weg van de Tibetanen richting het Westen in diezelfde jaren '70 was minder vrijwillig: vluchtend uit Tibet, via India, verspreidden ze zich over de wereld. In de documentaire is het mooi om te zien hoe de Tibetanen zich hebben weten aan te passen zonder hun cultuur te verliezen. Je ziet Tibetaanse leiders hun dharmas (de lessen van Boeddha) verspreiden in Amerika. Deze dharmas waren voor iedereen toegankelijk, geïntegreerd in de maatschappij en het dagelijks leven, ondanks de culturele verschillen.
Er wordt kritisch gekeken naar een aantal Oost-West verschillen. Vaak worden de nadelen van de Westerse wereld voornamelijk belicht: individualisme, kapitalisme ect. Hier zien we echter ook positieve aspecten van de Westerse cultuur, met name op het gebied van vrouwenrechten. Langzaam maar zeker zie je onder deze invloed ook de positie van vrouwen veranderen binnen het boeddhisme.
In de documentaire worden een aantal westerse mensen gevolgd. Van sommigen staat hun leven al jaren in het teken van het boeddhisme, anderen hebben hun eerste kennismaking. Het mooie is dat ondanks dat ze zeer diverse achtergronden hebben, ieder zijn weg zoekt of gevonden heeft binnen het boeddhisme. Veel mensen zijn in eerste instantie op zoek naar een spiritueel leider die hun zijn wijsheid overbrengt, maak komen er gaandeweg achter dat de wijsheid diep in zichzelf al aanwezig is.

'Ga zitten op het kussenje, maar maak er geen ophef over dat je nu gaat mediteren, ga gewoon zitten en ontspan je ' Trungpa Rinpoche










Dit is de documentaire, ook op Uitzending Gemist te zien:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

de zoete verleiders: suiker

We willen je graag wijzen op de uitzending van Zembla van donderdag 21 februari. In deze uitzending wordt gekeken naar suiker. Suiker zit in bijna alle gefabriceerde producten die je in de supermarkt vindt. Het probleem is dat suiker helemaal niet zo goed voor je is, zeker niet in grote hoeveelheden. Je wordt er namelijk dik van. Gek genoeg was dit tot voor kort nog niet wetenschappelijk bewezen. Recent is echter uit een Nederlands onderzoek onder basisschoolleerlingen gebleken dat suiker wel degelijk voor overgewicht zorgt. In de uitzending is te zien dat de suikerindustrie dit ontkent. Dit is te verwachten, maar wat een groter probleem is, is het geld dat de bedrijven hebben en besteden om jou dit ook echt te laten geloven! Er zijn verschillende zogenaamde onafhankelijke informatiecentra, zoals bijvoorbeeld het Kenniscentrum suiker en voeding, die zeggen dat suiker helemaal niet zo slecht voor je is of je dik maakt. Deze centra worden alleen volledig gefinancierd door de suikerindustrie!

Heerlijke zelfgemaakte chocolade-kokosrepen


Afgelopen zaterdag was David jarig, reden voor een lekkere traktatie na de les. Hier vind je het recept voor deze heerlijke zelfgemaakte chocolade-kokosrepen. Het is genoeg voor 5-6 grote repen of 15-20 kleine hapjes.

Chocolade mengsel:
160 gr donkere chocolade (wij gebruiken Tony’s Chocolonely, fair trade en veganistisch)
1 tl kokosmelk
1 tl agave nectar
snufje zout

Kokos vulling:
1 1/4 cup geraspte kokos
2-3 el agave nectar
1 el suiker
60 ml kokosmelk
55 gr plantaardige bak en braad product (wij gebruikten Natufood bakken en braden)
100 gr amandelen

Nataraja: koning van de dans

Sinds deze week hebben we in onze studio een beeldje staan van Nataraja. Dit beeld kom je overal in India tegen en is één van de bekendste iconen uit het Hindoeisme. Het lijkt ons een mooie gelegenheid om wat meer over de bijbehorende Indiase symboliek te vertellen. In één enkel beeld vind je vele symbolen...
In het Sanskriet betekent nata dans en raja heer. Het is een afbeelding van de Hindoeïstische god Shiva, die verscheidene manifestaties heeft. In dit verhaal verschijnt Shiva als Nataraja; ‘koning van de dans’.
Deze figuur van Nataraja, zoals die nog steeds bekend is, is ontwikkeld in de tijd van de Chola dynastie in Zuid-India rond de 10e eeuw waarin het samen gaan van symboliek en vorm essentieel was.

video | de Chinese kunstenaar Ai Weiwei

Op Uitzending Gemist kun je nog tot 22 februari de documentaire van het Uur van de Wolf over de Chinese kunstenaar Ai Weiwei bekijken. Het is niet helemaal yoga-gerelateerd, maar we wijzen je graag op deze erg interessante documentaire. Ai Weiwei is kunstenaar en activist. Hij strijdt voor vrije meningsuiting in China. Op dit moment zit hij vast onder huisarrest om discutabele redenen. Hij verzet zich in zijn werk en leven sterk tegen de Chinese overheid en dat komt levert hem veel problemen op. Desondanks geeft hij niet op en blijft hij doorgaan met aankaarten van misstanden in China. Hij gebruikt hiervoor vooral internet. Je kunt Ai Weiwei volgen op Twitter en zo op de hoogte blijven van zijn acties.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Mediteren volgens Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh
Iedere eerste zaterdag van de maand organiseren we in onze yogastudio meditatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten laten we je kennismaken met verschillende vormen van, en technieken voor meditatie. Op deze manier kan je ervaren wat je prettig vindt en leer je meer over meditatie in het algemeen. Afgelopen zaterdag heeft Gemma tijdens de meditatie een stuk voorgelezen uit het boek Mindfulness voor een gelukkig leven van Thich Nhat Hanh.

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik. Tijdens de oorlog in Vietnam werd hij naar Frankrijk verbannen. In 1982 richtte hij in Zuid-Frankrijk Plum Village op, een klooster en meditatiegemeenschap waar hij nog altijd woont en onderwijst. Hij reist de hele wereld over om voordrachten te geven en retraites te leiden. In zijn boeken geeft hij vaak mooie levenlessen, maar ook praktische oefeningen om zelf innerlijke rust en vrede te vinden. We willen een deel van de tekst die we tijdens de meditatie hebben gebruikt graag op deze plek nog een keer met je delen.

de Vegetarische Slager

Deze week hebben we voor het eerst gehaktballen van de Vegetarische Slager gegeten en ze waren erg lekker! Vlees is zeer sterk ingebed in het eetpatroon van mensen. Vooral de smaak en de structuur van vlees is voor veel mensen onmisbaar. De Vegetarische Slager krijgt het voor elkaar om dit heel erg goed na te maken. Zelf proberen we eigenlijk ook niet zoveel vleesvervangers te eten, maar als je graag vegetarisch wilt eten en vlees niet kunt missen, zijn ze een goede optie.