de zoete verleiders: suiker

We willen je graag wijzen op de uitzending van Zembla van donderdag 21 februari. In deze uitzending wordt gekeken naar suiker. Suiker zit in bijna alle gefabriceerde producten die je in de supermarkt vindt. Het probleem is dat suiker helemaal niet zo goed voor je is, zeker niet in grote hoeveelheden. Je wordt er namelijk dik van. Gek genoeg was dit tot voor kort nog niet wetenschappelijk bewezen. Recent is echter uit een Nederlands onderzoek onder basisschoolleerlingen gebleken dat suiker wel degelijk voor overgewicht zorgt. In de uitzending is te zien dat de suikerindustrie dit ontkent. Dit is te verwachten, maar wat een groter probleem is, is het geld dat de bedrijven hebben en besteden om jou dit ook echt te laten geloven! Er zijn verschillende zogenaamde onafhankelijke informatiecentra, zoals bijvoorbeeld het Kenniscentrum suiker en voeding, die zeggen dat suiker helemaal niet zo slecht voor je is of je dik maakt. Deze centra worden alleen volledig gefinancierd door de suikerindustrie!
Zelfs de internationale Wereld Gezondheids Organisatie staat onder grote druk van fabrikanten om negatieve adviezen met betrekking tot suiker in te trekken. Dit vinden wij erg zorgelijk. Blijkbaar moet je er eigenlijk vanuit gaan dat er geen onafhankelijk advies wordt gegeven, het is allemaal marketing en gelobby van grote fabrikanten.

Wat kun je dan doen?
Misschien een beetje een open deur, maar het belangrijkste wat je kunt doen is zelf kritisch zijn. Kijk bij producten die je koopt op het label wat erin zit. In sommige voedingsmiddelen voor peuters en kleuters zit soms 35 gram suiker per 100 gram! Ook in producten waar je geen suiker in verwacht zit veel suiker, kijk bijvoorbeeld maar eens op een blik tomatensoep of een bakje komkommersalade in de supermarkt. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier een aantal jaar geleden ook al naar gekeken en het is verrassend hoeveel toegevoegde suiker overal in zit.
Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk zelf te maken. Je hebt dan altijd zelf de controle over de hoeveelheid suiker die je toevoegt. Een beetje suiker is helemaal niet erg en zelfs belangrijk voor je hersenen en zenuwstelsel, maar teveel zorgt voor grote gezondheidsproblemen.

De uitzending van Zembla over suiker:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


De Keuringsdienst van Waarde over toegevoegde suiker:
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

1 opmerking:

  1. De Wereld Gezondheids Organisatie heeft op 5 maart nogmaals een publicatie opengesteld voor "publieke reacties tot 31 maart" www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/ waarin ze stellen dat een "gemiddeld" persoon die een 2000 calorieendieet volgt, om gezond te eten maar 25 gram toegevoegde suikers mag consumeren.

    Dus eet zoveel banaan en appel als je wil, en andere verse producten, en kijk dus zoals je zegt uit naar de labels. Probleem is dat daar nu "alle suikers" op vermeld staan, ideaal zou zijn dat de toegevoegde suikers een nieuwe rubriek krijgen.

    Makkelijker natuurlijk om al die producten links te laten liggen, want als je zo oud bent als ik, is het lezen van al die kleine lettertjes gewoon onbegonnen werk.

    BeantwoordenVerwijderen