Hot or not?

Het is op dit moment erg populair; yoga in een hele warme ruimte, gebaseerd op Bikram Yoga. Het doen van yoga asana's in een sterk verwarmde ruimte zou een positief effect op je lichaam hebben: je stofwisseling wordt verhoogd, het bevordert de doorstroom in je lichaam en maakt je flexibeler, het zorgt ervoor dat je gifstoffen goed afvoert en je immuunsysteem gaat beter werken. Maar is dit wel zo? Er doen flink wat verhalen de ronde en in een artikel van Micheal Taylor op Mind Body Green worden deze uitgebreid onder de loep genomen. Wij vinden dit een erg goed artikel en geven je daarom graag een samenvatting. Er wordt een reactie gegeven op een aantal veronderstelde voordelen van het beoefenen van yoga in een verwarmde ruimte. In hoeverre speelt de warmte een rol in het bereiken van deze voordelen?

Birthlight


Afgelopen weekend heeft Gemma haar certificaat behaald van de Birthlight Perinatal yoga teacher training part one! Het was een  intensieve vierdaagse training die helemaal in het teken stond van zwangerschapsyoga volgens de Birthlight methode.
De naam Birthlight verwijst naar ‘birthing lightly’ licht bevallen (zonder overmatige spanning) en de spirituele dimensie van de geboorte, die vaak wordt vergeten. Birthlight oefeningen zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar worden onderwezen vanuit het hart en verzorgen de persoon als geheel.

Birthlight is ontwikkeld door antropologe Françoise Barbira Freedman. Na een lange periode van veldwerk in het Peruaanse Amazonegebied, waar ze onder meer twee kinderen heeft gekregen, werd ze geïnspireerd om de zachte aanpak van de opvoeding van de Amazonebewoners met haar  vrienden in het Engeland te delen. Als een getrainde yogaleraar en therapeut, gebruikte Françoise de basis van yoga om een nieuw programma van bewegingen en verzorgende ontspanning voor aanstaande moeders en kersverse moeders met hun baby's te ontwikkelen.

Ashtanga yoga lessen


Zoals we eerder op onze blog hebben vermeld, heeft David een paar weken geleden teacher training bij David Swenson gevolgd. Deze teacher training ging in op het lesgeven in Ashtanga yoga. Op dit moment geven we deze vorm van yoga niet in studio, maar hier komt verandering in!
We beoefenen zelf al geruime tijd Ashtanga yoga en vinden het zelf een prettige en uitdagende vorm van yoga. Het verschil met de traditionele Hatha yoga is vooral het dynamische aspect van Ashtanga yoga. Je houdt elke asana vijf ademhalingen vast en tussen de asana’s doe je een vinyasa om van de gehele oefening een doorgaande beweging te maken. Daarnaast bestaat de oefening uit een vaste serie asana’s die je altijd in dezelfde volgorde doet.

Vanaf 2 januari zullen we op drie tijden in ons rooster Ashtanga yoga aan gaan bieden.

Pompoentaart

Vandaag hadden we een leuke verassing na de rustige les, heerlijke veganistische pompoentaart! Deze keer niet gebakken door Gemma, maar door één van onze studenten: Ria. De taart was erg lekker en gelukkig wil Ria graag het recept met je delen. 
Heb jij ook een lekker recept voor taart, koekjes of iets anders, maar maak je het eigenlijk nooit omdat een hele taart teveel is voor jezelf? Deel het dan met je mede-yogi's en yogini's en natuurlijk je yogaleraren :). Hier volgt het recept van Ria:

Een week met David Swenson - 3

Gisteren was de laatste dag van de training met David Swenson. De afgelopen dagen hebben we de serie asana's steeds uitgebreid om op zaterdag en zondag de volledige Primary Serie te doen. Op deze ochtenden heeft David ons les gegeven waarbij we in tweetallen werkten. Als eerste volgde je als student de les van David waarbij je partner je corrigeerde in de asana's. Daarna was ik zelf aan de beurt om mijn partner in een volledige Primary Serie te begeleiden. Best een intensieve afsluiting dus! Het was leuk om ook nog een soort van 'yogales' van David te volgen.

Een week met David Swenson - 2

Er zijn alweer 3 dagen voorbij en nog geen spierpijn, gebroken benen of gekneusde ruggenwervels :)... We leren elke dag erg veel en gelukkig blijkt David Swenson daarnaast een hele vrolijke leraar te zijn! Een fijne bijkomstigheid is dat ik, samen met een andere student, bij een erg aardige dame verblijf. Ze woont op 2 minuten lopen van de yogastudio. Gevonden via CouchSurfing!

We moeten uiteraard hard werken en zijn flink actief bezig, maar David vertelt ook veel leuke verhalen over zijn opleiding in India, zijn herinneringen aan Patthabi Jois en ervaring in het lesgeven. De eerste dag begonnen we meteen met 35 zonnegroeten, waarbij iedereen een keer de hele groep moest leiden. Op deze manier wordt je direct in het diepe gegooid door het gewoon te doen. De zonnegroet bij Ashtanga Yoga is anders dan de zonnegroet vanuit de Sivananda Yoga, welke we meestal in onze eigen lessen doen. In Ashtanga Yoga zijn er twee varianten van de zonnegroet die je elk vijf maal doet als begin van je oefening. De nadruk ligt hierbij heel erg op het ritme van de ademhaling. Je beweegt op elke in- en uitademing en je houdt de 'hond met hoofd omlaag' vijf ademhalingen vast. We leren bijvoorbeeld om op het juiste ritme de ademhaling te begeleiden tijdens de oefening.

Bietentaart



Ons eerste recept op deze blog. Naast yoga houden wij ook van lekker eten! Na een aantal keer experimenteren met recepten voor bietentaart is hier het resultaat. Helemaal veganistisch en prachtig rood van kleur!

Ingrediënten:
2 rode bieten, geschild en in stukjes gesneden
200 ml appelsap
1 appel in blokjes of 150 gr geraspte wortel
1 el appelazijn
150 gr witte bloem
150 gr volkoren bloem
150 ml zonnebloemolie
1 tl kaneel
Snufje zout
50 gr walnoten
200 gr suiker
2 el lijnzaad
1 tl baksoda

Verder nodig:
Staafmixer
Bakvorm 20X20cm

Kook de stukjes biet in de appelsap tot ze zacht zijn. Meng ondertussen in een kom alle droge ingrediënten: bloem, baksoda, kaneel, zout, walnoten, lijnzaad en suiker. Als de biet zacht is pureer je het samen met de appelsap tot een moes. Roer hier ook de rest van de natte ingrediënten doorheen: wortel/appel, olie en  appelazijn. Meng ten slotte de droge en de natte ingrediënten en giet dit mengsel in het bakblik. Bak de taart 60 minuten op 160 graden. Eet smakelijk!

Een week met David Swenson - 1

David gaat van 5 november t/m 11 november een week lang in opleiding bij David Swenson. Dit is één van de meest vooraanstaande Ashtanga Yoga docenten ter wereld. Hij komt uit de VS en geeft al meer dan 30 jaar les in Ashtanga Yoga. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op zijn website. De opleiding is een 40-urige week waarin de je leert om les te geven in Ashtanga Yoga en zal plaats vinden in Eindhoven. We verwachten dat het een intensieve, maar heel erg leerzame week zal gaan worden voor David. Omdat we het leuk vinden om je bij onze ontwikkelingen te betrekken zal David tijdens deze week zijn ervaringen op deze blog met je delen! In dit eerste artikel een korte inleiding over wat Ashtanga Yoga nu precies is.