Birthlight


Afgelopen weekend heeft Gemma haar certificaat behaald van de Birthlight Perinatal yoga teacher training part one! Het was een  intensieve vierdaagse training die helemaal in het teken stond van zwangerschapsyoga volgens de Birthlight methode.
De naam Birthlight verwijst naar ‘birthing lightly’ licht bevallen (zonder overmatige spanning) en de spirituele dimensie van de geboorte, die vaak wordt vergeten. Birthlight oefeningen zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar worden onderwezen vanuit het hart en verzorgen de persoon als geheel.

Birthlight is ontwikkeld door antropologe Françoise Barbira Freedman. Na een lange periode van veldwerk in het Peruaanse Amazonegebied, waar ze onder meer twee kinderen heeft gekregen, werd ze geïnspireerd om de zachte aanpak van de opvoeding van de Amazonebewoners met haar  vrienden in het Engeland te delen. Als een getrainde yogaleraar en therapeut, gebruikte Françoise de basis van yoga om een nieuw programma van bewegingen en verzorgende ontspanning voor aanstaande moeders en kersverse moeders met hun baby's te ontwikkelen.

Het Birthlight programma is ontzettend uitgebreid en bestaat uit yoga vanaf de pre-conceptie tot aan yoga voor het postnatale jaar. Yoga wordt steeds vaker aangeraden aan zwangere vrouwen omdat het een zachte manier is om je lichaam actief te houden, terwijl het tegelijkertijd angst vermindert door de ademhalings- en ontspanningstechnieken. Bij het ontwikkelen van het Birthlight programma zijn yoga oefeningen  gekozen die het veiligst en meest geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Heup rotaties en vloeiende bewegingen van opeenvolgende oefeningen zijn ontwikkeld om opbouwende spanning in statische houdingen te voorkomen. In plaats van alleen bekken spiertraining, bevordert Birthlight ook de elasticiteit en stabiliteit in het bekken. Zo wordt een goede basis gevormd voor de bevalling en voor postnataal herstel, zelfs als er medische interventies nodig zijn geweest.
Yoga ademhalingstechnieken zijn geselecteerd en aangepast om de ademhalingscapaciteit van vrouwen in een milde en effectieve manier te verhogen en zijn zo bruikbaar tot aan de bevalling en de postnatale periode om het fysieke en emotionele welzijn te bevorderen.


De Birthlight benadering is holistisch: “we geloven in het voldoen aan de behoeften van elke vrouw en baby in kleine klassen. Wij delen de opvatting dat een normale geboorte toegankelijk is voor een meerderheid van de (lage risico)zwangere vrouwen, maar de keuzes van iedere vrouw van worden diep gerespecteerd. Met de positieve, actieve en toch ontspannen sfeer van Birthlight klassen willen we een gedeeld gevoel van vreugde en genot overbrengen in deze bijzondere tijd van transformatie en groei. Alle baby's verdienen een warm en liefdevol welkom in deze wereld!”
Ik vind dit een hele warme en liefdevolle filosofie. Het was heel mooi om te leren hoe er uitgegaan wordt van wat de vrouw en de baby nodig hebben in elk moment van de zwangerschap. Alles staat in het teken van het geven van informatie en het opbouwen van veiligheid en vertrouwen in je eigen lichaam. Hoe je leert zorgen voor jezelf en je baby en welke yogaoefeningen je daar bij kunnen helpen. Altijd wordt rekening gehouden met de veranderende anatomie tijdens de zwangerschap, de feitelijke kant.
Na deze vier dagen van onderdompeling in deze Birthlight filosofie, theorie en praktijk volgt voor mij nu een half jaar van zelfstudie. Dit bestaat uit het observeren van andere docenten, zelf geobserveerd worden, privé- groeps- en partnerlessen voorbereiden, uitvoeren en evalueren, een aantal schriftelijke opdrachten en ten slotte het schrijven van een scriptie. In mei zijn er nog twee opleidingsdagen waarna ik, als het goed is, mijn perinatal yoga diploma mag ontvangen!

Voor mijn praktijkopdrachten ben ik op zoek naar mensen die mij willen helpen. Mocht je iemand kennen die in januari minimaal 14 weken zwanger is en het leuk vindt om Birthlight lessen te volgen (geen yoga ervaring nodig). Of ken je iemand die zelf zwangerschapsbegeleiding geeft, op welk gebied dan ook? En zou deze persoon willen meewerken om mij te observeren of om zelf geobserveerd te worden? Dan kom ik graag in contact.

Meer lezen? Bestel dan het boek van Francoise Freedman:

2 opmerkingen: