Hot or not?

Het is op dit moment erg populair; yoga in een hele warme ruimte, gebaseerd op Bikram Yoga. Het doen van yoga asana's in een sterk verwarmde ruimte zou een positief effect op je lichaam hebben: je stofwisseling wordt verhoogd, het bevordert de doorstroom in je lichaam en maakt je flexibeler, het zorgt ervoor dat je gifstoffen goed afvoert en je immuunsysteem gaat beter werken. Maar is dit wel zo? Er doen flink wat verhalen de ronde en in een artikel van Micheal Taylor op Mind Body Green worden deze uitgebreid onder de loep genomen. Wij vinden dit een erg goed artikel en geven je daarom graag een samenvatting. Er wordt een reactie gegeven op een aantal veronderstelde voordelen van het beoefenen van yoga in een verwarmde ruimte. In hoeverre speelt de warmte een rol in het bereiken van deze voordelen?

1. Je stofwisseling wordt verbeterd door een verwarmde ruimte. Als temperatuur al invloed heeft op je stofwisseling, dan is het niet de temperatuur van de ruimte waarin je je bevindt, maar je lichaamstemperatuur. Je lichaam houdt de temperatuur zoveel mogelijk constant, ongeacht de ruimte waarin je je bevindt. Dit kan je lichaam heel goed, je zweet als je het te warm krijgt.
Een verwarmde ruimte zal onze stofwisseling niet verhogen, soms kan een te hoge temperatuur er zelfs voor zorgen dat je lichaam minder hard gaat werken om de temperatuur van je lichaam laag te houden. In een ruimte die kouder is dan jij zal je lichaam waarschijnlijk zelfs harder gaan werken om je warm te houden!
Wat wel helpt om je stofwisseling op gang te brengen is het gebruiken van je spieren. Dit doe je natuurlijk al bij yoga, ongeacht de vorm. Maar, als je in een verwarmde ruimte misschien minder zal gaan doen (omdat je het te warm vindt) haal je er juist minder uit.
De oplossing: als je je stofwisseling wilt stimuleren en gewicht wilt verliezen, beweeg! Als je graag beweegt in een verwarmde ruimte, prima. Maar als een verwarmde ruimte ervoor zorgt dat je het juist rustiger aan doet, zoek dan een andere plek.

2. De circulatie en flexibiliteit verbeteren door een warme ruimte. Temperatuur kan een rol spelen bij je flexibiliteit en circulatie, maar de belangrijkste factor is de warmte die je creëert als je je spieren gebruikt. Het is niet de ruimte waarin je beweegt, maar de beweging van je lichaam om je te activeren.
De oplossing: Beweeg! Warm jezelf op terwijl je beweegt en merk het verschil in je spieren. Het is ook belangrijk om rust in je leven te vinden. Als je gespannen bent, zal je lichaam ook meer gespannen zijn. Zorg dat je goed eet, je rust vindt, ontspant en laat je lichaam en geest los!

3. Je scheidt gifstoffen beter uit in een warme ruimte. De poriën in onze huid kunnen verstopt zitten met afval. Deze maak je schoon door te zweten. Maar de zweetklieren zijn geen onderdeel van het systeem waarmee je gifstoffen uit te lichaam zuivert. Dit zijn je lever, nieren, longen en darmen. Alleen zweten zorgt er niet voor dat je alle gifstoffen uit lichaam laat verdwijnen.
De oplossing: Tegenwoordig kun op veel verschillende manieren je lichaam ontgiften of 'detoxen'. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je gezond eet en drinkt. Dit zal een veel groter verschil maken!

4. Je immuunsysteem werkt beter in een verwarmde ruimte. Als het nodig is om je afweersysteem harder te laten werken gaat je temperatuur omhoog, je krijgt koorts. Hierdoor kan je afweersysteem harder werken en wordt een kwaadaardige indringer geëlimineerd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je constant in deze staat bent, je wilt niet altijd koorts hebben. Onze temperatuur wordt constant gehouden en als het nodig is gaat die omhoog.We hebben al eerder gezien dat een verwarmde ruimte er niet voor zorgt dat de temperatuur in je lichaam wordt verhoogd. Een verwarmde ruimte heeft dus geen effect op je immuunsysteem, behalve dat een warme, vochtige ruimte een perfecte plek is voor bacteriën om te groeien...
De oplossing: Beweeg en doe waar je je goed bij voelt. Het is bekend dat beweging je stemming en immuunsysteem positief kan beïnvloeden. Gelukkig zijn houd je gezond, meestal wordt je ziek als je gestrest bent.

Het lijkt erop dat de meeste positieve effecten van yoga in een warme ruimte vooral marketing zijn. Het is de yoga die goed voor je is, niet de verwarmde ruimte. Als jij het prettig vindt om yoga te beoefenen in een verwarmde ruimte, doe dat dan vooral, maar realiseer je dat het lichamelijk niet veel toevoegt. Het is jouw lichaam dat al deze dingen vanzelf doet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten