Een week met David Swenson - 2

Er zijn alweer 3 dagen voorbij en nog geen spierpijn, gebroken benen of gekneusde ruggenwervels :)... We leren elke dag erg veel en gelukkig blijkt David Swenson daarnaast een hele vrolijke leraar te zijn! Een fijne bijkomstigheid is dat ik, samen met een andere student, bij een erg aardige dame verblijf. Ze woont op 2 minuten lopen van de yogastudio. Gevonden via CouchSurfing!

We moeten uiteraard hard werken en zijn flink actief bezig, maar David vertelt ook veel leuke verhalen over zijn opleiding in India, zijn herinneringen aan Patthabi Jois en ervaring in het lesgeven. De eerste dag begonnen we meteen met 35 zonnegroeten, waarbij iedereen een keer de hele groep moest leiden. Op deze manier wordt je direct in het diepe gegooid door het gewoon te doen. De zonnegroet bij Ashtanga Yoga is anders dan de zonnegroet vanuit de Sivananda Yoga, welke we meestal in onze eigen lessen doen. In Ashtanga Yoga zijn er twee varianten van de zonnegroet die je elk vijf maal doet als begin van je oefening. De nadruk ligt hierbij heel erg op het ritme van de ademhaling. Je beweegt op elke in- en uitademing en je houdt de 'hond met hoofd omlaag' vijf ademhalingen vast. We leren bijvoorbeeld om op het juiste ritme de ademhaling te begeleiden tijdens de oefening.

Om het vervolg van de training te beschrijven is het belangrijk om eerst inzicht te hebben in een ander belangrijk aspect van Ashtanga Yoga: de vaste serie in de houdingen. Je start na de zonnegroeten met de 'standing sequence', een serie staande houdingen, wederom op het ritme van de ademhaling. Je sluit de serie af met een 'closing sequence', een serie houding waaronder de schouderstand en hoofdstand. Tussen deze 'standing sequence' en 'closing sequence' ligt de serie asana's die je gaat oefenen. Deze serie ligt per niveau vast. Je start met de Primary Serie, daarna de Intermediate Serie, Advanced Serie A, Advanced Serie B, etc. Je houdt elke asana voor vijf ademhalingen vast en de asana's weef je aan elkaar met de 'Vinyasa'.
De eerste, tweede en derde dag hebben we de asana's en het ritme uit de 'standing sequence' en 'closing sequence' geleerd. We werken dagelijks in tweetallen samen, waarbij steeds de één de rol van student en de andere de rol van docent aanneemt. Je leert de oefening te dirigeren op het ritme van de ademhaling en in elke houding de juiste correctie bij de student te doen. Hiernaast hebben we vandaag ook tot in detail naar de vinyasa gekeken.
Een vinyasa doe je tussen elke asana door en bestaat uit de volgende stappen: adem uit - kom in Chaturanga Dandasana (lage plank), adem in - Urdhva Mukha Svanasana (hond met hoofd omhoog), adem uit - Adho Mukha Svanasana (hond met hoofd omlaag) - adem in, kom weer naar voren. Het hangt ervan af uit welke asana je komt en naar welke asana je gaat of je vanuit een staande, zittende of liggende positie aan de vinyasa begint. Als je vanuit een zittende positie komt probeer je om jezelf op te tillen en je benen door je armen heen naar achteren te bewegen. Als je weer terug gaat naar een zittende positie, probeer je je benen vanuit de hond met hoofd omlaag door je armen naar voren te springen. David Swenson kan dit uiteraard heel beheerst en gecontroleerd, erg indrukwekkend om te zien. Hij heeft ons veel goede tips en mogelijkheden om te helpen gegeven, zodat we het nu zelf steeds beter kunnen en het een ander kunnen leren!
Al met al is het een zeer interessante training met een super goede leraar. Ik heb het nog erg naar mijn zin en zal binnenkort proberen om wat foto's te maken.
Je kunt ook de boeken van David Swenson en Patthabi Jois kopen via Bol.com:

1 opmerking: