Een week met David Swenson - 1

David gaat van 5 november t/m 11 november een week lang in opleiding bij David Swenson. Dit is één van de meest vooraanstaande Ashtanga Yoga docenten ter wereld. Hij komt uit de VS en geeft al meer dan 30 jaar les in Ashtanga Yoga. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op zijn website. De opleiding is een 40-urige week waarin de je leert om les te geven in Ashtanga Yoga en zal plaats vinden in Eindhoven. We verwachten dat het een intensieve, maar heel erg leerzame week zal gaan worden voor David. Omdat we het leuk vinden om je bij onze ontwikkelingen te betrekken zal David tijdens deze week zijn ervaringen op deze blog met je delen! In dit eerste artikel een korte inleiding over wat Ashtanga Yoga nu precies is.

Asthanga Yoga is een vorm van yoga waarbij de asana's in een vloeiende lijn aan elkaar worden geweven. Zo ontstaat er een flow waarbij je op het ritme van de ademhaling van asana's naar asana gaat. De basis voor deze flow is de zonnegroet. Je hebt twee variaties van de zonnegroet in Ashtanga Yoga. Deze kun je hier bekijken.

Na de zonnegroet ga je door in een vaste serie. Je hebt de Primary Serie, de Intermediate Serie en verschillende Advanced Series. Elke serie begin je met een vaste serie staande asana's. Daarna ga je rustig van asana naar asana in de vaste volgorde van de serie die je doet. Elke asana 'weef' je aan de volgende met een Vinyasa. Dit is een beweging waarbij je achtereenvolgens naar de plank, hond met hoofd omhoog en hond met hoofd omlaag gaat. Je probeert om uiteindelijk zo vloeiend mogelijk van asana naar asana te gaan met steeds een Vinyasa tussendoor. Dit kan in het begin niet zo makkelijk zijn, maar je hebt verschillende opties die je voor je eigen niveau kunt toepassen.
Naast de Vinyasa is ook de ademhaling een belangrijk aspect van Ashtanga Yoga. Je ademt gedurende je volledige oefening in de Ujjayi ademhaling. Dit doe je om je aandacht bij een diepe en gelijkmatige ademhaling te houden. Het maken van het geluid bij de in- en uitademing kan je goed helpen om bewust diep te blijven ademen.

Het belooft een interessante en inspirerende week te gaan worden, we houden je op de hoogte!
Je kunt het boek van David Swenson ook kopen via Bol.com:

2 opmerkingen:

  1. Leuk David, hier hebben wij dan straks weer profijt van, véél plezier en succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He David,

    Wat onwijs leuk!

    Ik hoop dat je een leuke en leerzame week zult hebben en kijk uit naar je stukjes tijdens deze week.

    BeantwoordenVerwijderen