video | Ahkilesh over zintuigen en waarneming

Op YouTube zijn er verschillende video's te vinden van onze leraren uit India, Akhilesh Brahmchari en Prabodh Chaitanya. Deze video's zijn erg interessant en je kunt er veel van leren. In onderstaande video geeft Akhilesh een uitleg over het belang van een gezuiverd lichaam en een heldere geest om de wereld werkelijk te zien zoals zij is. Opgenomen tijdens onze eigen teacher training in Dharamkot in 2011.

Moord op de honingbij

Op 24 januari werd de Zembla documentaire; Moord op de honingbij II uitgezonden. Deze documentaire is een vervolg op de eerste film uit 2011. In de eerste documentaire zochten de makers van Zembla uit wat de oorzaak is van de massale sterfte onder honingbijen in de afgelopen jaren. Het antwoord bleek pesticiden te zijn. En nog erger, de onderzoekers (van de universiteit van Wageningen) die de overheid moeten adviseren over het gebruik van deze pesticiden worden betaald door de fabrikant van dezelfde middelen! Na deze uitzending vond een spoeddebat in de Tweede Kamer plaats. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker beloofde vervolgens de bevindingen van Zembla te laten onderzoeken. Maar wie schakelt hij daarvoor in? Dezelfde onderzoekers uit Wageningen die hem eerder ook al adviseerden!
Dit heeft tot gevolgd gehad dat er in de afgelopen twee jaar niets is gedaan aan de bijensterfte. Er zijn steeds minder honingbijen in Nederland en dat is heel ernstig. Honingbijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten en bloemen. Zonder honingbijen produceren bomen en andere gewassen geen fruit en vruchten. Dit is slecht nieuws voor onze voedselvoorziening en de natuur.

Avocado, supergezond en lekker!

Eet jij het regelmatig, avocado? Wij wel! Avocado is heerlijk en heel erg gezond. Bij onze favoriete groentenkraam op de Delftse markt kun je er meestal wel een stuk of drie of vier voor maar 1 euro kopen!
De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd en Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israel. Ze zijn er dus jaarrond.

Wat is er zo gezond aan?
Avocado wordt als voedingsbron als één van de meest essentiële fruitsoorten genoemd. Dit komt door de grote hoeveelheid vitamines en mineralen die een avocado bevat. In avocado zit vitamine A, B1, B2, B6, C, E, ijzer, eiwitten en kalium (helpt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes). Verder bevat een avocado per vrucht ongeveer 10 gram vezels en 20-30% enkelvoudig onverzadigd vet, gezonde oliën, die een zinvolle bijdrage leveren aan je spijsvertering en goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Avocado wordt ook wel superfood genoemd, een natuurlijk voedingsmiddel dat erg goed voor de gezondheid is. Superfoods zijn simpelweg de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. Ze zijn 100% natuurlijk, altijd onbewerkt, en bevatten veel vitamines, mineralen en nuttige voedingsstoffen.

Ontspannen in Savasana

Savasana; de eindontspanning, voor sommigen is het ontzettend moeilijk, voor anderen heerlijk. Elke yogales eindigt met een bewuste ontspanning in Savasana, de lijkhouding. Je ligt op je rug met je benen iets uit elkaar, je tenen vallen naar buiten. Je armen iets van je lichaam met je handpalmen omhoog. En dan helemaal stil liggen en nergens aan denken...
Als je vaker yoga hebt gedaan merk je langzamerhand dat bewuste ontspanning steeds makkelijker wordt. Vaak merk je al na een paar lessen dat het eigenlijk wel erg prettig is. Je kunt heel je lichaam ontspannen en, als je je er eenmaal aan hebt overgegeven dat je de komende 10 minuten toch niets anders gaat doen, komt je geest ook tot rust.

Tonijn, beter van niet!

In het programma Radar is de afgelopen week aandacht besteed aan de tonijn. Helaas is tonijn zo populair geworden, dat er haast geen één meer in de zee zwemt... Veel mensen zijn tegenwoordig heel bewust met eten bezig en proberen zoveel mogelijk biologisch te eten. Dit is vaak gericht op vlees van koeien, varkens of kippen. Vissen krijgen helaas een stuk minder aandacht. Tonijn is inmiddels zo populair en gangbaar dat het in blikjes te krijgen is, waarbij je niet eens meer ziet dat het vis is.
De tonijn is een prachtige roofvis en zorgt voor een goede balans in het ecosysteem in de oceanen. Om de tonijn te beschermen zijn er visquota opgesteld, deze worden helaas nauwelijks nageleefd en het is heel makkelijk om onder de regels uit te komen. Hierdoor wordt de tonijn ernstig overbevist en met uitsterven bedreigd!
Denk goed na wat je wel en niet eet, met jouw eetgedrag heb je invloed op de stand van de vis in de oceaan. Wil je weten of de vis die jij eet goed is, dan kun je op de volgende sites kijken: www.goedevis.nl of www.visenseizoen.nl.
Wil je graag meer doen of helpen om actief de dieren in de oceaan te beschermen? Dan kun je bijvoorbeeld kijken op de sites van Sea Shepherd, Greenpeace of de Ocean Elders.

video | Akhilesh legt uit over yoga

Op YouTube zijn er verschillende video's te vinden van onze leraren uit India, Akhilesh Brahmchari en Prabodh Chaitanya. Deze video's zijn erg interessant en je kunt er veel van leren. In onderstaande video geeft Akhilesh een uitleg over de verschillende betekenissen van yoga, opgenomen tijdens onze eigen teacher training in Dharamkot in 2011.


Adem bewust!

In onze yogastudio organiseren we met enige regelmaat een workshop adembewustzijn. We merken dat veel mensen het prettig vinden om meer aandacht aan hun ademhaling te besteden. Tijdens de workshop doen we een aantal oefeningen om je bewust te worden van je ademhaling. We leggen ook uit hoe de ademhaling werkt en op welke manier je het meest ontspannen ademt. De eerstvolgende workshop is vrijdag 18 januari van 19.00 tot 20.00 in onze yogastudio.
Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun ademhaling. Een verkeerde ademhaling kan je gestrest maken of er voor zorgen dat je weinig energie hebt. Een rustige, ontspannen ademhaling zorgt er juist voor dat je geestelijk en lichamelijk meer tot rust komt.

Goede voornemens: 4 tips om je te helpen ze waar te maken

We zijn inmiddels alweer een aantal dagen verder, maar...hier is ons eerste bericht in 2013! We hopen dat iedereen een goede jaarwisseling heeft gehad en met veel plezier aan het nieuwe jaar begint. Traditioneel is deze tijd van het jaar voor veel mensen ook het moment van: goede voornemens. Dit is hartstikke mooi en wij merken het ook goed in de yogastudio. Er komen veel nieuwe mensen voor proeflessen en iedereen gaat met wat extra energie naar de les. Goede voornemens zijn voor velen echter moeilijk om vol te houden. Begin januari stort je je met veel energie in iets nieuws, maar na een paar keer wordt het al moeilijker om vol te houden. Volgens sommigen duren goede voornemens nog geen week... Hoe kun je er nu voor zorgen dat een goed voornemen niet na januari verzandt en volgend jaar weer een goed voornemen is? Een paar tips van ons en anderen op internet:

1. Zorg dat je doel haalbaar is
In je enthousiasme heb je misschien jezelf een doel gesteld voor het nieuwe jaar waarbij je de lat voor jezelf heel hoog legt. 'ik eet vanaf 1 januari nooit meer vlees' of 'ik wil vanaf 1 januari minimaal 3 keer in de week naar yoga gaan'. Je kunt je einddoel voor jezelf vaststellen, maar probeer het niet in één keer te realiseren. Het is helemaal niet erg om in een aantal stappen naar je doel toe te werken, door bijvoorbeeld te beginnen met één dag in de week geen vlees te eten, dat na een maand uit te breiden naar twee dagen etc...