Adem bewust!

In onze yogastudio organiseren we met enige regelmaat een workshop adembewustzijn. We merken dat veel mensen het prettig vinden om meer aandacht aan hun ademhaling te besteden. Tijdens de workshop doen we een aantal oefeningen om je bewust te worden van je ademhaling. We leggen ook uit hoe de ademhaling werkt en op welke manier je het meest ontspannen ademt. De eerstvolgende workshop is vrijdag 18 januari van 19.00 tot 20.00 in onze yogastudio.
Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun ademhaling. Een verkeerde ademhaling kan je gestrest maken of er voor zorgen dat je weinig energie hebt. Een rustige, ontspannen ademhaling zorgt er juist voor dat je geestelijk en lichamelijk meer tot rust komt.

Waarom ademen we?De ademhaling zorgt er voor dat je longen zuurstof aan de lucht kunnen onttrekken en deze over kunnen dragen aan het bloed. In de longblaasjes wordt de zuurstof opgenomen in het bloed. Andersom wordt, via het bloed, kooldioxide naar de longen gebracht. Dit wordt door uitademing verwijderd uit het lichaam. De longblaasjes zijn erg elastisch waardoor zij kunnen uitzetten en samentrekken bij respectievelijk uitademen of inademen. Dit samenspel van middenrif, borstkas en longblaasjes is een menselijke reflex waardoor het ademhalen een automatisme is geworden. Een volwassene ademt ongeveer 12 tot 20 keer per minuut.
Onze longen hebben een inhoud van 5 tot 7 liter. Als we in rust zijn, ademen we slechts een klein gedeelte van de totale inhoud in en uit. Zaken als gewicht, conditie en roken zijn van invloed op de hoeveelheid lucht die we bij een diepe inademing maximaal kunnen opnemen. Hoe sterk je ook uitademt, je kunt nooit de hele longinhoud uitademen.

Het belang van een goede ademhaling
Een juiste ademhaling zorgt er voor dat er steeds voldoende zuurstof bij je spieren en hersenen komt zodat je geconcentreerd blijft en niet te moe wordt. Veel mensen hebben een verkeerde ademhaling waarbij ze maar een klein deel van hun longcapaciteit gebruiken. De ademhaling is dan oppervlakkig, waardoor er te weinig zuurstof in het lichaam komt. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die gespannen zijn. Er zijn verschillende oefeningen om je ademhaling beter te leren beheersen.

Check het zelf!
Kom rechtop zitten of lig plat op de grond, sluit je ogen. Adem zoals je gewend bent en richt je aandacht meer naar binnen. Plaats, voor een paar ademhalingen, je handen op je buik, plaats ze dan op je borst of op de toppen van je schouders. Houd steeds even vast en ga na wat, waar en wanneer er iets in je lichaam beweegt.

Buik- of borstademhaling?
Plaats je rechterhand op je buik en je linkerhand op je borst. Adem zoals je gewend bent. Welke hand voel je meer bewegen? Als je de hand op je borst voornamelijk op en neer voelt gaan is je ademhaling wat oppervlakkig. Als je de hand op je buik meer voelt bewegen is je ademhaling dieper en meer ontspannen. Een diepe buikademhaling is de meest ontspannen manier van ademhalen. Dit gaat eigenlijk het beste als je ligt. Leg eventueel iets van licht gewicht op je buik, bijvoorbeeld een klein boek. Als je inademt voel je je buik uitzetten, zorg er voor dat je je buik niet opblaast. Als je uitademt daalt je buik weer.

Wat gebeurt er precies? 
Aan de onderkant van onze longen bevindt zich het middenrif (diafragma). Het middenrif is een platte, krachtige spier. Als je inademt beweegt je middenrif naar beneden, waardoor de druk in de longen afneemt en het volume toeneemt, hierdoor stroomt de lucht de longen in, je longen zetten uit. Bij het uitademen gaat het middenrif omhoog waardoor het volume van de longen afneemt en de druk in de longen toeneemt, hierdoor stroomt de lucht de longen weer uit.

Wil je meer weten of nog andere oefeningen leren? Kom dan naar de workshop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten