Moord op de honingbij

Op 24 januari werd de Zembla documentaire; Moord op de honingbij II uitgezonden. Deze documentaire is een vervolg op de eerste film uit 2011. In de eerste documentaire zochten de makers van Zembla uit wat de oorzaak is van de massale sterfte onder honingbijen in de afgelopen jaren. Het antwoord bleek pesticiden te zijn. En nog erger, de onderzoekers (van de universiteit van Wageningen) die de overheid moeten adviseren over het gebruik van deze pesticiden worden betaald door de fabrikant van dezelfde middelen! Na deze uitzending vond een spoeddebat in de Tweede Kamer plaats. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker beloofde vervolgens de bevindingen van Zembla te laten onderzoeken. Maar wie schakelt hij daarvoor in? Dezelfde onderzoekers uit Wageningen die hem eerder ook al adviseerden!
Dit heeft tot gevolgd gehad dat er in de afgelopen twee jaar niets is gedaan aan de bijensterfte. Er zijn steeds minder honingbijen in Nederland en dat is heel ernstig. Honingbijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten en bloemen. Zonder honingbijen produceren bomen en andere gewassen geen fruit en vruchten. Dit is slecht nieuws voor onze voedselvoorziening en de natuur.
Helaas zijn de belangen in de landbouwsector blijkbaar te groot om hier wat aan te veranderen. De grote internationale fabrikanten van pesticiden hebben zoveel geld, macht en invloed dat de regering geen kans maakt. Een minister of staatssecretaris moet de grote bedrijven 'te vriend' houden, de boeren en de banken tevreden houden. Dit gaat dan maar ten koste van de bijen. Een visie die op de korte termijn misschien werkt, maar op de lange termijn natuurlijk niet. Gelukkig heeft de Rabobank dit ook ingezien. In de documentaire blijkt dat de Rabobank de grootste financierder is van landbouwbedrijven. Op korte termijn willen zij zoveel mogelijk winst, maar op de lange termijn is het voor hen van belang dat de landbouwsector wel blijft bestaan. Daarom laat de bank nu ook een ander geluid horen naar de politiek toe en dat is mooi. Maar waarom wordt er pas geluisterd als een partij met veel geld zich ermee bemoeit? Waarom zijn politici en 'onafhankelijke' onderzoekers zo makkelijk te beïnvloeden met geld? Helaas zullen we hier niet zo snel een antwoord op vinden. Hebzucht, kortzichtigheid, politiek en egoïsme...

Er is iets aan te doen!
Gelukkig kun je zelf ook nog iets doen. Er zijn kleinere bedrijven die milieuvriendelijke bestrijdingmiddelen maken voor de land- en tuinbouwsector, bijvoorbeeld Koppert Biological Systems. Boeren zouden met een dergelijk bedrijf kunnen samen gaan werken in plaats van met een grote producent van milieuonvriendelijke middelen als Bayer of DSM.
Bijenhotel
Zelf kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voldoende bloeiende bloemen en planten in je tuin of op je balkon zet. Je kunt zogenaamde bijenhotels maken in je tuin, waar wilde bijen kunnen rusten. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Kijk dan op één van deze sites: Bijenhelpdesk, Bijenoffensief, Steun de bijenstichting, Bijvriendelijke tuininrichting.
Help ook mee door zoveel mogelijk mensen in je omgeving bewust te maken van dit onderwerp. Deel bijvoorbeeld dit artikel, de link naar Zembla of vertel erover op een verjaardag!


Kijk hier de documentaire van Zembla terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten