Avocado, supergezond en lekker!

Eet jij het regelmatig, avocado? Wij wel! Avocado is heerlijk en heel erg gezond. Bij onze favoriete groentenkraam op de Delftse markt kun je er meestal wel een stuk of drie of vier voor maar 1 euro kopen!
De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd en Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israel. Ze zijn er dus jaarrond.

Wat is er zo gezond aan?
Avocado wordt als voedingsbron als één van de meest essentiële fruitsoorten genoemd. Dit komt door de grote hoeveelheid vitamines en mineralen die een avocado bevat. In avocado zit vitamine A, B1, B2, B6, C, E, ijzer, eiwitten en kalium (helpt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes). Verder bevat een avocado per vrucht ongeveer 10 gram vezels en 20-30% enkelvoudig onverzadigd vet, gezonde oliën, die een zinvolle bijdrage leveren aan je spijsvertering en goed zijn voor je hart- en bloedvaten. Avocado wordt ook wel superfood genoemd, een natuurlijk voedingsmiddel dat erg goed voor de gezondheid is. Superfoods zijn simpelweg de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. Ze zijn 100% natuurlijk, altijd onbewerkt, en bevatten veel vitamines, mineralen en nuttige voedingsstoffen.

Soms is het moeilijk te zien wanneer een avocado rijp is. Hij moet zacht zijn, maar niet te zacht. Als het vruchtvlees te zacht is, is de vrucht overrijp en niet meer lekker. Je moet er een beetje zelf achter komen wanneer je de avocado kunt eten. Als je er meerdere tegelijk koopt kun je er een aantal in de koelkast bewaren en ze stuk laten rijpen buiten de koelkast. Zo doe je er een stuk langer mee. Om klaar te maken snijd je de avocado in vieren en verwijder je de pit en de schil. Daarna kun je hem makkelijk in stukje snijden, prakken of malen.

Recepten
Het bekendste recept met avocado is guacamole. Er is kant-en-klare guacamole te koop, maar dat kun je beter in de supermarkt laten liggen... zelf maken is heel erg simpel. In een keukenmachine of hakmolen is het makkelijkst, maar gewoon prakken met een vork werkt ook prima. Je prakt de avocado fijn, peper, zout, knoflook en citroensap erbij en klaar! Je kunt avocado ook in plakjes op brood eten of door een salade. Wij maken er ook weleens pastasaus van. Door de vetten in avocado krijg je meteen een lekker romige saus. Fruit hiervoor een uitje en een teentje knoflook, voeg een fijngesneden broccoli toe en een scheutje bouillon. Stoof de broccoli zachtjes gaar. Haal de pan van het vuur, voeg een in stukken gesneden avocado toe en pureer het geheel. Als het nodig is doe je er nog wat extra water bij, eventueel in plaats van water een scheutje (soja)melk om het nog romiger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Op internet kun je nog veel meer heerlijke recepten vinden met avocado. En ook in de meeste biologische of vegetarische kookboeken wordt avocado veel gebruikt. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten